10 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ

Студеното време през зимата, по-дългите диапазони на тъмнина и липсата на слънце, могат да повлияят негативно на тялото и ума ни, да влошат състоянието на кожата ни, и най-вече да се почустваме с липса на енергия.

В следващите редове сме подготвили съвети и рецепти за повишаване на настроението, грижа за кожата и стимулиране на естествения имунитет. Препоръки, с които ще заобичате зимата и ще преодолеете тези малки неразположения по приятен и полезен начин.

Essential-oils-Primavera-AtmeHol-meloncello-blog

Много хора, не само тези, които живеят в по-студените северни страни, очакват с радост и нетърпение ярко-белия привкус на зимата и свързаните с нея топлина и уют у дома. За други обаче мрачното безпокойство, свързано с този сезон, не се ограничава само до метеорологичните условия, а се простира до промени в емоционалното състояние. Тези отрицателни психологически ефекти водят до феномен, познат като сезонно афективно разстройство или т.нар. сезонна депресия (на английски Winter Blues феномен).

По света много хора страдат, когато деня започне да намалява, което може да повлияе отрицателно на емоциите, нивата на енергия и дори на погледа върху живота като цяло. Една от причините за тази сезонна тъга е променливото количество слънчева светлина. През зимата по-късите дни означават по-малко часове слънчева светлина, което помага да се регулира циркадния ни ритъм. Терминът „циркаден“ произлиза от латинските думи circa, означаваща „около“ (или „приблизително“) и diēm, означаваща „ден“

Този биологичен процес контролира цикъла на съня, хормоните, метаболизма, както и много други телесни функции, а нарушенията в тях могат да накарат много хора да се чувстват тъжни и все едно попаднали в капан.

Primavera-Life-Breath-Stick-essential-oils-Series-MakasaПо-ниските температури също оказват влияние на имунната функция, тъй като ни принуждават да оставаме по-дълго време в закрити помещения, които са развъдник на вируси и бактерии. Студът се явява предизвикателство за тялото, тъй като забавя скоростта, с която то се бори с тези вредни микроби. 

Наред с това могат да се провокират и състояния като песимизъм, негативни мисли, дори болки в тялото, затруднена концентрация, апатия и отчаяние.

Приемането на витамини, упражненията, по-честите разходки навън, както и светлинната терапия, са традиционни методи за справяне с тези симптоми. Етеричните масла могат да повишат по естествен начин техните положителни действия. Тук сме подготвили най-популярните масла, които могат да подкрепят тялото и ума със своите затоплящи свойства.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА СТУДЕНОТО ВРЕМЕ

Етеричните масла са ценни през зимния сезон, не само заради ярките, ободряващи аромати, но и заради антибактериалните свойства, които повечето притежават и са в помощ при справянето със сезонните неразположения. Освен това, много от тях са известни с това, че помагат за облекчаване на сковани мускули и болки в тялото, предизвикани от продължително излагане на студен въздух.

Aromatherapy-Primavera-meloncello-blogПопулярните етерични масла за студено време са флоралните и цитрусови масла, като лимон, лавандула, грейпфрут и иланг-иланг – всички те имат повдигащи и успокояващи аромати, които подобряват настроението и състоянието на ума. Масла с охлаждащи качества, като евкалипт и мента, основно се използват при симптоми на настинка, тъй като имат избистрящи и енергизиращи ума свойства и намалят дискомфорта при хрема и болки в тялото.

Следващият списък предлага на вниманието ви етерични масла, които могат да помогнат за постигане на благоприятна среда за подобряване на физическото и психичното здраве, да повишат имунитета и да ви накарат да погледнете по-оптимистично на живота. По-надолу, може да откриете и полезни идеи за справяне със сезонното афективно разстройство, пораждащо чувства като меланхолия, тъга и депресия.

ТОП 10 ЗАТОПЛЯЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ

Primavera-cinnamon-essential-oil-Meloncello-blogКора на КАНЕЛА – Това пикантно етерично масло има екзотичен, интензивен аромат, който често напомня на домашни бисквитки и други приятни спомени. Неговият топъл, нежен дървесен и земен аромат, има ободряващ ефект и повишава настроението. Маслото от канела е един от най-силните антисептици, използвани в ароматерапията. Облекчава настинки, грип, вирусни инфекции и често се използва в антиревматични смеси. Но внимавайте с него, разреждайте го много добре, тъй  като е силен алерген.

Primavera-oregano-essential-oil-Meloncello-blogРИГАН – Силният аромат на това етерично масло е пикантен, тревист, с камфорова нотка – характерен за билката, от която е извлечено. Излъчва топъл, дървесен, в същото време свеж аромат, който има балансиращо емоциите действие и помага за изчистване на ума от неприятни мисли. С това масло също трябва да се постъпва с внимание, разреждайте добре!

МАЩЕРКА – Силният, горещ аромат на това тревисто етерично масло е исвестен с успокояващото си свойство, помага при стрес, безпокойство, гняв, умора. Неговото стимулиращо действие помага за повишаване на фокуса, подобрява емоционалното състояние, насърчава смелостта и позитивната перспектива при взимане на решения. Маслото от мащерката помага за облекчение при настинки, мускулни и ставни оплаквания.

Biopark-cosmetics-majoran-essential-oil-Meloncello-blogМАЙОРАНА – Топлият, опияняващ и успокояващ аромат на това етерично масло носи нюанси на сладост, които ободряват и насърчават усещането за спокойствие, вътрешен баланс и умствена яснота. Майораната помага да се освободите по естествен начин от силни негативни чувства, причинени от тъга, страх,паника или скръб. Маслото от майорана успокоява ума и напрежението.

РОЗМАРИН – Свежият, дървесно билков аромат на маслото от розмарин (хемотип вербенон) го прави изключително подходящо за повишаване на настроението, умствената ейност и концентрацията. Неговите свойства са идеални за преодоляване на  умора и за подсилване на общата концентрация.

ХВОЙНА ПЛОД – Сладко-горчивият аромат с дървесен привкус на маслото от хвойна, вдъхва усещане за чистота, когато се дифузира. Неговите отпускащи свойства помагат за успокояване на духа и тялото и го правят много подходящо за използване при медитация и други духовни практики, както и по всяко време, когато ви е нужен душевен комфорт и спокойствие.

Primavera-Ginger-essential-oil-Meloncello-blogДЖИНДЖИФИЛ – Затоплящите и енергизиращи качества на това масло с дървесно-пикантен аромат са му спечелили прякора „Маслото на овластяването“. Както показва и самото име, на маслото от джинджифил се приписват свойства, като способността да замени чувството на плахост със смелост и усърдие. То е полезно за хора с емоционален дисбаланс, действа ободряващо и повишава концентрацията.

Primavera-black-pepper-essential-oil-Meloncello-blogЧЕРЕН ПИПЕР – Това етерично масло има сух, мускусен, пикантен аромат и е известно с това, че притежава затоплящо действие за кожата, енергизира ума, стимулира циркулацията на кръвта. Полезно е за подпомагане на общото емоционално здраве. Изключително походящо за масажни смеси, за загряване на студени ръце и крака. Интересен факт е, че действа и като „серум на истината“, тъй като ароматът му насърчава способността на човек да отразявя истинските си мисли и чувства.

КАРДАМОН – Богато и екзотично етерично масло, което оставя примамлива дървесна следа, успокояваща и укрепваща ума. Релаксиращият ефект на неговия чувствен и съблазнителен аромат, помага за повишаване на настроението, за повишаване на енергийните нива в организма, вниманието, намаляване на умората, безпокойството и стреса.

Primavera-caramfil-essential-oil-Meloncello-blogКАРАМФИЛ – Силният, пикантно-дървесен, с леко горчива нотка аромат на това загряващо етерично масло е предизикателен, и е по-силен от аромата на растението, от което се извлича. Има повишаващ настроението ефект и е чудесно за изявяване на чувства като смелост и борбеност. Маслото от карамфил е популярно болкоуспокояващите си действия и има антисептични свойства. Внимавайте, това е „горещо масло“, разрейдате добре в базово масло!

Въпреки че използването на единични етерични масла е традиционния начин за тяхното приложение, е известно, че полезните им свойства се засилват, когато се използват в комбинации. Например ароматна смес за имунна защита, може да бъде съставена от масла от карамфил, лимон, канела, евкалипт, розмарин и чаено дърво.

Друг бленд, улесняващ дишането може да съдържа масла от равинтсара, евкалипт, лимон, дафинов лист, мента и кардамон.

Известно е, че голяма част от изброените по-горе масла спомагат до известна сетепен на тялото да се детоксикира – чрез естествено отделяне на пот, токсините излизат от кръвообращението и състоянието на кожата се подобрява. Маслата могат да бъдат дифузирани в ултразвуков дифузер, могат да се изпозлват в смес за масажно олио и мехлем, разредни в базово масло, могат да бъдат добавени и разредени в базово масло към ваната.

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ТОПЛИ ЗИМНИ БЛЕНДОВЕ ЗА ЛОКАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Roll-on-Essentail-Oil-meloncello-blog

За да създадете свой собствен рол-он бленд за използване върху кожата, започнете с избора на 3 етерични масла, включващи някой от горния списък, които да комбинирате и базово масло, с което да ги разредите. За шишенце от 10 мл добавете по 1 до 2 капки от всяко етерично масло и допълнете с базово масло по избор. Поставете рол-он апликатора, затворете с капачка и разклатете добре, за да се смесят добре маслата. За да го използвате, просто нанасете малко количество на врата, китките или предпочитана точкова зона от тялото. Можете да нанасяте и на зони, които са студени на допир, в резултат на намалено кръвообращение, като пръстите на ръцете и краката.

За да създатете бленд, който да помага при симптоми на грип и настинка, можете да използвате изброените по-долу масла и да ги използвате за дифузиране, база за рол-он, ароматна вана или масажно олио.Масажите е препоръчително да се правят като превантивна мярка и не се препоръчват по време на заболяване, тъй като могат да влошат симптомите.

ТОП 6 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БОРБА С НАСТИНКА И ГРИП

Евкалипт, Лавандула, Тамян, Мента, Чаено дърво, Лимон

Blends-dilute-essential-oil-for-winter

ЗАГРЯВАЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА АРОМАТЕРАПЕВТИЧЕН МАСАЖ

За да създадете свой загряващ масажен бленд, използвайте някои от по-горе спомeнатите етерични масла, които имат повдигащ, вдъхновяващ и освежаващ ефект. Препоръчителното разреждане е 2-4 капки от предпочитаното етерично масло или бленд в минимум от 1 суп. л. или 15 мл базово масло. За рецепта, достатъчна за масаж на цялото тяло ще са нужни минимум 3 суп. л. или повече базово масло, в зависимост от това, колко продължителен ще е масажа.

За да се насладите на омекотяващите свойства върху кожата от персоналния ви масажен бленд, включете масла, които са с подчертано мек, успокояващ аромат: бергамот, лайка, гераниум, безсмъртниче, лавандула, нероли, босилек и иланг-иланг.

ЕФЕКТИ ОТ СТУДЕНОТО ВРЕМЕ ВЪРХУ КОЖАТА

Докато ниските температури, характерни за зимния сезон могат да тонизират, стегнат и свият порите на лицето, да намалят подпухналостта и секрецията на себум, то ниската влажност носи други по-неприятни последици, включващи сухота, зачервяване, сърбеж, дразнене, напукване и лющене на кожата. Освен това ледът и снегът отразяват слънчевите лъчи върху кожата ни, увеличавайки излагането и на вредните UV лъчи и това прибавя необходимостта от използването на крем с подходящ защитен фактор.

Етеричните масла могат да помогнат за възстановяването на еластичността на кожата, да възстановят естествения блясък и изравнят тена. 

ПРЕПОРЪКИ И РЕЦЕПТИ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

За да се преборите успешно със сухотата на кожата е препоръчително да и обърнете повече внимание и да отделите повече време, отколкото през топлите месеци на годината.

Етеричните масла, които могат да помогнат на кожат през зимата са: атласки кедър, римска лайка, гераниум, хисоп, жасмин, лавандула, смирна, нероли, палмароза, пачули, българска роза Дамасцена, палисандър, розмарин, сандалово дърво, ветивер, иланг-иланг, нард.

Помислете за…

  • Овлажняване на лицето, ноктите, тялото косата с леки, бързо абсорбиращи се масла, като жожоба, гроздови семки, кайсиеви ядки, бадем, маслина или арган. Можете да се ориентирате по-лесно, кое базово масло е подходящо за вашата кожа, в тази статия.

  • Обогатяване на базовите масла с етерични, за които се смята, че поддържат здравето на кожата, като тези изброени по-горе. Други масла, които имат затоплящи свойства са смирна, тамян, пачули, сандалово дърво или добавете от маслата с успокояващ флорален аромат, като гераниум, лавандула, иланг-иланг, които също са подходящи.

  • Овлажняване с по-плътно растително масло, като карите, манго, авокадо,  вечерна иглика, което може да бъде обогатено с етерични и други растителни масла.

  • Използване на глицеринов сапун за добавяне на влажност в кожата по време на душ и дълготрайна защита след това. Сапуните също могат да бъдат обогатени с етерични масла от изброените по-горе, както и с други натурални аромати и базови масла.

РЕЦЕПТА ЗА ОВЛАЖНЯВАЩ РОЛ-ОН

Ако искате да направите свой обновяващ кожата бленд, който да възвърне естествения блясък и да спре лющенето, сърбежа и други неразположения, добавете по 3 капки от 3 масла от изброените в 10 мл рол-он шишенце и допълнете с базово масло по избор. Разклатете, за да се смеси добре и нанесете на местата, където усещате кожата си суха и напукана.

Makasa Bio Shop Burgas

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн от www.makasa.org

ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 
 
Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.
Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 
 
Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 
 
Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 
 
Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 
 
Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
  • Алергия и сенна хрема. 
  • Астма.
  • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ
Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 
 
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 
 
Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 

Източници
Wikipedia, aromaweb.com, www.newdirectionsaromatics.com/blog
Превод: Таня Банева
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, Makasa.org, всички права запазени
 

 

Препоръчани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *