Представяме ви ИКАРОВ – 30 години естествена красота

Икаров, масла Икаров

Тази година МаКаСа навърши две години, откакто цялото ни семейство се впусна в това приключение. От малко магазинче в Созопол, много бързо развихме своята концепция и визия – да бъдем мястото на морето, в което всеки може да намери своето козметично вълшебство. Магазин за семействата ни, магазин който да покажем на приятелите си, магазин където да заведем родителите и децата си, където винаги намираме подарък. И най-вече магазин, където любезността и личното отношение е приоритет, защото нашите клиенти, са доволните клиенти. 

И въпреки, че не отбелязахме грандиозно своя скромен рожден ден, за нас е много важно да обърнем внимание и на нашите партньори, без които нямаше да сме това, което днес сме пред вас – нашите клиенти. Опитът ни дава кураж да стартираме нова рубрика в блога ни, в която ще представяме компаниите, с които работим успешно вече две години.

Ikarov 30 Years Bulgarian Cosmetics

Стартираме с изключително приятен разговор с българската и световно известна компания – ИКАРОВ, която през 2021 година празнува своята 30-та годишнина! Вече три десетилетия сплотеният колектив на семейната компания, основана през 1991 г. е посветен на мисията си да произвежда достъпна натурална козметика от внимателно подбрани и висококачествени суровини. В МаКаСа споделяме техните ценности, вярвания и мисия:

Мислим честно, говорим откровено и действаме почтено.

Ивайло Пенков - собственик и основател на ИКАРОВ

Имаме честта да ви споделим разговора ни с Ивайло Пенков, основател и главен инженер технолог на компанията.

Вие сте една от най-разпознаваемите и обичани български козметични компании. 30 години на българския пазар – разкажете ни малко повече за този изключително богат опит и пътя, който сте извървяли.  

Тази година празнуваме 30 години от основаването на фирмата. Спомням си първия ден, като че ли беше преди година. Пътят наистина се оказа дълъг, натрупахме много опит, който в трудни времена ни помага. Започнахме с продажба на бадемово масло, а сега имаме шест продуктови серии. Бяхме първите, които предложиха натурална арома-козметика на българския потребител през далечната 1997 г.

Снимки на семейството основало фирмата Икаров

През 2012 г. директорът по икономика към Европейската Комисия избра „Икаров“ за една от 37-те малки и средни фирми – международни шампиони за дейността си в природната козметика. Това бе огромно признание за дългогодишния ни упорит труд. Като повечето български фирми, сме имали силни и слаби моменти и може би това, което ни е помагало и движело през годините е била страстта към продукцията, която произвеждаме и стойностния екип от хора, с които споделяме еднакви ценности.

През 2019 година сменихте изцяло своята визия с по-модерно и изчистено звучене. Поздравления и за дизайнерското студио, с което сте работили. Какво наложи тази коренна промяна и как беше посрещната от клиентите?

Това бе дълго планирана стъпка. Осъзнавахме, че марката вече имаше остаряло звучене и не бе актуална в съвременната динамична среда. През 2019 разширихме екипа и вляхме нова кръв, която донесе промяната. Тя бе трудна, но неизбежна, ако искахме да останем конкурентни и да бъдем атрактивни за новото поколение. Имам внучка, която след обновяването на продуктовия асортимент е много по-привлечена към работата ни и с удоволствие споделя мнение за рецептурите.  Радостни сме, че промяната се прие много добре.

През годините „Икаров“ се е рекламирал от уста на уста и се радваме, че има хора, които сега си спомнят за нас от приказки на техни майки и лели. Хората ни преоткриват и най-много ме радва, че сред тях има много млади. Това означава, че сме постигнали целта си да сме достойни за вниманието на по-младото поколение.

Символите за натурална козметика и 30 години ИКАРОВ

Вашите линии от продукти са сертифицирани с международния печат за качество за натурална и органична козметика – NATRUE. Какви предизвикателства срещнахте в този процес и какво предразположи решението да се включите в този висок стандарт?

С обновяването на марката трябваше да дадем още едно основание на нашите потребители да ни се доверят, освен нашата лична гаранция за качество. NATRUE сертификацията, по наше убеждение, дава действителна гаранция към крайния потребител за натуралност и органичност. Неправителствената организация има много строги и обективни критерии. Тя е една от малкото, примерно, които не включват водата в оценката за натуралност на продукта.

Трябваше да сменим някои наши доставчици, за да могат да се гарантират произход и чистота на суровините. Рецептурите на повечето артикули бяха променени и усъвършенствани. Предложихме нови органични продукти, без вода, в рециклируеми опаковки – част от програмата ни за устойчиво развитие. Процеса ни отне година и бе много предизвикателен за всеки един член от екипа.

Natrue има три нива на сертификация. Разкажете ни малко повече, кои линии попадат в различните категории и с какво са характерни те?

Първият тип на сертификация е за Натурална козметика. Спазват се строги правила за натуралност на съставките и тяхната обработка. Тук попадат продуктовите ни серии за лице, коса, строен силует, нокти и базови масла.

Антицелулитен серум за тяло от Икаров

Вторият тип на сертификация е за Натурална козметика с органична част. Това означава, че продуктът освен изцяло натурален, 70% от неговите съставки трябва да са от сертифицирано органично земеделие. Тук попада продукта ни Подхранващо масло за коса. Икаров, масла Икаров

Подхранващо масло за коса с Арган от Икаров

Третият тип на сертификация е за Органична козметика. Отново продуктът трябва да е 100% натурален и най-малко 95% от съставките трябва да са от сертифицирано органично земеделие. Следните серии притежават това ниво на сертификация: Botanical Mum & Baby Care, Botanical Pure Butters, Botanical Hand Care.

Органично какаова масло от Икаров

 
Забелязваме тенденция, все повече клиенти да следят, какви са съставките в козметиката, която използват. Според Вас променя ли се козметичната индустрия, като цяло към по-устойчиви и екологично чисти формулировки на своите продукти, спрямо това търсене?

Променя се с все по-бързи темпове. Наблюдаваме вече международни марки от масовия козметичен сегмент да влагат все повече естествени масла и да изчистват рецептурите си. Глобалните козметични гиганти са си поставили цели до 4 години да намалят пластмасата и да преминат към рециклируеми и биоразградими опаковки. Това е чудесна новина за всички ни, която ще предостави по-големи възможности за намиране на производители на подобни опаковки. Потребителят става все по-осъзнат и търсещ естественото. Има още дълъг път да се извърви, но посоката е тази!

На нас, като Ваши партньори, ни прави изключително приятно впечатление, не само професионалното Ви отношение в работата, но и това че винаги сте отворени за всякакви маркетингови активности и промоции. Това помага изключително много и за нашата работа, но и разбрахме, че е рядко срещана черта в нашия бранш. Интересно ни е да разберем, защо нямате собствен онлайн магазин, каква е Вашата политика в това отношение?

Благодарим ви за думите! Най-вероятно в бъдеще ще имаме. За момента не ни е приоритет. Влагаме много ресурси по усъвършенстване на продуктите ни, по пласмента им и по популяризирането на обновената марка, и онлайн магазинът остава на заден план.

Посещавате световни изложения, като Cosmoprof в Болоня, Италия. Как се отрази световната пандемична обстановка на международната Ви разпознаваемост? Как посрещнахте предизвикателствата на този тежък период?

Комуникирахме обновения асортимент и визия в началото на 2020 г. и имахме големи планове за пласмента и за представянето ни на международната сцена. Те за съжаление не се състояха по предвидения начин, поради обявяване на извънредна обстановка през март 2020 г. Бяхме и сме изправени пред големи предизвикателства, но това е валидно за повечето фирми, затова се стараем да се справяме и да търсим успешните модели на работа.

Няма да Ви питаме, какви са бъдещите Ви планове, но ще се радваме да ни подшушнете, дали подготвяте още приятни изненади?

Екипът е пълен с идеи и имаме желание за тяхното осъществяване, но икономическата обстановка е такава, че налага по-бавно и внимателно лансиране. Нека ви изненадаме, когато настъпи момента! 

Какво бихте искали да пожелаете на нашите клиенти?

Да бъдат здрави, положително настроени и да търсят естественото. То е ефективното в дългосрочен план и носи само благотворни ползи за организма.

Дизайн МаКаСа и Икаров - лога и адреси

_______


Въпросите зададоха: Екипът на МаКаСа
Интервюто оформи: Кремена Петрова, МаКаСа
Снимков материал: Ikarov, Makasa.org, всички права запазени
С любезното съдействие на екипа на ИКАРОВ, благодарим за тази възможност! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *