МАСЛО ОТ ШАФРАНКА – НЕПОЗНАТИЯТ ДАР ОТ ПРИРОДАТА

Търсите базово, растително масло, което е подходящо и за акнеична, комбинирана или чувствителна кожа? Е, нека ви разкажем за маслото от шафранка, което сме убедени, че ще ви спечели с изключително полезните си свойства.

Масло от шафранка (известно още, като сафлорово масло) е студено пресовано масло, което се извлича от семената на храста Carthamus tinctorius botanical. Все повече намира приложение в натуралната и органична козметика, тъй като хидратира суха или склонна към акне кожа, успокоява дразненето, обривите и възпалението. Подобрява текстурата, външния вид и здравето на кожата.

Organic-safflower-oil-Meloncello-blog-aromatherapy-carrier-oils

Маслото от шафранка, въпреки че не е особено популярно, е базово масло част от съставките на много овлажняващи козметични продукти. То се използва в  масажни смеси, поради бързото си усвояване, лекотата, с която се измива и липсата на силно оцветяване (както е примерно при шипковото масло). Изключително подходящо за приготвяне на домашни козметични продукти за лице, тяло и коса, за релаксиращи ароматерапевтични масажи.

Абсорбира се бързо от кожата и има комедогенен индекс 0 (не запушва порите), което го превръща в универсално масло за всеки тип кожа.

ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Шафранката е една от най-старите култури, отглеждани от човека. За първи път е култивирана преди 4000 години. Растението се отглежда предимно, като маслодайна култура, но цветовете му намират приложение и за кулинарни, текстилни и медицински цели. Шафранковото масло е безвкусно и безцветно, а по хранителна стойност е близко до слънчогледовото олио. Използва се за готвене, за овкусяване на салати и за производство на маргарин. Но ние тук няма да разглеждаме неговите хранителни свойства, а ще обърнем внимание на полезността му в козметичните приложения.

Organic-safflower-carrier-oil-seeds-Meloncello-blog-aromatherapy

Както казахме по-горе, масло от шафранка се извлича от семената на растението Carthamus tinctorius, което на вид е подобно на магарешкия трън. Последната част от ботаническото наименование на шафранката сочи към неговата функция да оцветява храни и напитки. Макар и името много да наподобява скъпата подравка шафран, не трябва да се бърка с  това растениеCrocus sativus е ботаническото име на шафрановия минзухар, който няма нищо общо, нито на вид, нито като свойства с шафранката. Шафранката се среща още и с имената си сафлор или картам.

Safflower-vs-Autumn-crocus-plant

В миналото растението е отглеждано за производство на червени и жълти багрила, за влагане в лекарствени средства, а също и за оцветяване и овкусяване на различни храни.

В гробницата на фараона Тутанкамон са открити останки от шафранка, а мумиите често са били увити в чаршафи, оцветени с това растение. Смятало се е, че шафранката има способността ефективно да пречиства кръвта, чрез елиминиране на телесни отпадъци и токсини. Също и да прочиства тъканите и ставите, като по този начин успокоява артрита и локалните обриви, а същевременно с това да подобрява чернодробна функция.

Интересен факт е, че индианското племе Хопи, били известни с това, че оцветявали хляба си именно с това растение.

Шафранката е имала и други интересни приложения в миналото. Сафлоровите цветове са използвани при приготвянето на чай, предназначен да облекчи дихателните задръствания със секрети, както и да успокои симптомите на треска и жълтеница. Смятало се, че пиенето на чай от шафранка може да успокои различни оплаквания и болести.

През 60-те години на миналия век, маслото от шафранка се е използвало, като естествен оцветител при производството на промишлени външни фурнири, като бои и лакове. Художниците също са го използвали, като разтворител.

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

Основните съставки на маслото от шафранка са: олеинова (Омега-9), линолова (Омега-6), палмитинова, стеаринова, линоленова и палмитолеинова наситени мастни киселини. За свойствата на някой от тях можете да прочетете повече в нашата статия за маслото шипка тук.

Като цяло тези наситени мастни киселини омекотяват и притежават множество полезни свойства, както за кожата, така и за косата. Например палмитовата киселина, която е сред най-често срещаните наситени мастни киселини, има дълбоко подхранващи свойства.

Стеаровата киселина има почистващо действие, премахва мръсотията, потта и излишния себум от косата и кожата. Идеален емулгатор, който свързва водата и маслото.

Алфа-линоленовата киселина или известна още като Омега-3, намалява възпалението и участва в контрола на съсирването на кръвта по кожата.
Успокоява болката в ставите и облекчава сковаността, като по този начин подобрява гъвкавостта.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА ЗА КОЖАТА И КОСАТА

Маслото от шафранка има слаба консистенция и немазна текстура, която е идеална за хидратиране на суха или склонна към акне кожа, като същевременно успокоява дразненето, обривите и възпалението. Известно е, че улеснява отпушването на порите, а също така насърчава регенерацията на клетките, за да намали появата на белези и признаци на стареене, поддържа кожата млада и красива. С редовно нанасяне, маслото от шафранка може да ви помогне да подобрите текстурата, тонуса и цялостния вид на кожата си.

Organic carrier oil Safflower Makasa Aromatherapy Shop

Маслото от шафранка е изключително полезно и работи ефективно за премахване на белите и черните точки, облекчава и така нежеланото акне. Ако страдате от разширени пори, маслото е прекрасно допълнение към сутрешната ви рутина. След като хидратирате кожата с подходящ продукт или флорална вода, капнете няколко капки на желаните зони и масажирайте отново с леки движения.

Маслото от шафранка стимулира растежа на косата, нейната здравина, допринася за блясъка ѝ и подобрява циркулацията. Известно е, че антиоксидантните и подхранващите свойства на това невероятно масло защитават косата и я предпазват от неблагоприятните фактори на околната среда.

КАК МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАСЛОТО ОТ ШАФРАНКА
  • За кожата на лицето и тялото

Вече стана ясно, че маслото от шафранка има комедогенен индекс 0, което означава, че е много леко масло и не запушва порите на лицето. То попива бързо, не оставя мазни участъци. Точно за това, това невероятно подхранващо масло е подходящо за всеки тип кожа!

Ценното масло от шафранка може да ви помогне да възвърнете еластичността на кожата, като я хидратира и успокоява. За омекотяване и еластичност на сухите и груби участъци на кожата на лицето, масажирайте всяка сутрин и вечер на добре почистена кожа, 2-3 капки масло от шафранка.

Ако искате да си приготвите подхранващо масло за тяло, което е идеално за по-мазен тип кожа, разредете 5 капки етерично масло от бергамот, 5 капки етерично масло от лайка и 5 капки етерично масло от здравец в 60 мл масло от шафранка. Масажирайте ежедневно предпочитани участъци от кожата. В магазин „МаКаСа“ ще намерите масло от шафранка в удобна бутилка с помпа на Biopark Cosmetics, в която лесно можете да смесите всички съставки. Масло за тяло само с натурални съставки, но препоръчваме да дръжте в хладилник или на хладно и сухо място. Имайте предвид, че това са продукти без никакви консерванти и трябва максимално да се опитаме да ги съхраним по-дълго.

Ето и как можем да си приготвим леко олио за лице, подходящо за предразположени към акне типове кожа? Комбинирайте 1 с.л. масло от шафранка (минимум 20 милилитра) с 2-4 капки етерично масло от чаено дърво. Освен чаено дърво, може да използвате етерично масло от лавандула или етерично масло от равинтсара или дърво Хо.

Първо, измийте лицето с топла вода и подходящ неизсушаващ измивен продукт. След това, още на влажна кожа, внимателно капнете 1-2 капки от олиото и с леки кръгови движения, масажирайте лицето, като избягвате чувствителната област около очите. Това олио освен да почиства кожата и да я подхранва, намалява и възпалението на участъците със зачервявания и подпухналост.

  • За косата

Маслото от шафранка е известно още с това, че намалява косопада и насърчава растежа на косата. За да подхраните косата си, нанесете няколко капки към сухите, късащи се краища на косата.

Маслото от шафранка може да се прилага върху измита и сресана коса, чрез втриване на до 3 капки в дланите и леко масажиране с върховете на пръстите в скалпа. Оставете да действа за около 45-60 минути, а след това измийте много добре косата с органичен шампоан, който не съдържа изсушаващи съставки и сулфати. Правете процедурата веднъж седмично и много скоро ще се насладите на чудесния ефект.

Ако искате да приготвите маска за коса с масло от шафранка, комбинирайте 1 ч.л. от маслото, 1 ч.л. кокосово масло, 5 капки етерично масло от розмарин и 5 капки етерично масло от чаено дърво. След това нанесете сместа върху корените и я разпределете по цялата дължина на косата. Тази маска стимулира растежа на косата, като същевременно успокоява и предотвратява сухотата и сърбежа.

Маслото от шафранка има  леко охлаждащ ефект върху сухата и увредена кожа. За масажна смес, която хидратира, изглажда и подмладява кожата, комбинирайте 10 ч.л. масло от шафранка, 5 капки етерично масло от лавандула, 2 капки етерично масло от лайка и 2 капки етерично масло от тамян. Използвайте 1 ч.л. от тази смес и внимателно, с леки масажни движения, я нанесете в предпочитани участъци от кожата, като се фокусирате върху дехидратираните зони.

 

—————-

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Още за базовите масла и тяхното приложение, можете да прочетете в нашата статия ТУК.

Източници:
Wikipedia, https://selfhacked.com/blog/safflower-oil/
www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-safflower-carrier-oil.html – превод Надежда Георгиева
Редактира и оформи – Кремена Петрова
Снимки: Makasa.org, Adobe Stock, Pixabay, KENPEI, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons, всички права запазени

Препоръчани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *