МАСЛО ОТ НАР – ПЛОДЪТ НА ЖИВОТА

Нарът е познат още от древността, като „Плодът на живота“ и като „Супер плодът на природата“, заради способността си да поддържа тялото ни в добро здраве. Тук искаме да ви разкажем малко повече за маслото от смена на нар, което има многобройни ползи за кожата, косата и е изключително полезна съставка за направата на домашна козметика.

pomegranate_seed_carrier_oil

Използвано локално при грижа за кожата и при масажи, маслото от нар увеличава производството на колаген, повишава еластичността на кожата, намалява появата на белези, насърчава въстановителните кожни процеси и овлажнява, без да оставя мазен филм или да запушва порите.
Другите му лечебни свойства са свързани с способността да намалява възпаления, да предпазва кожата от увреждания от слънцето, облекчава дискомфорта, свързан с псориазис и екзема, и спомага за възстановяването на кожата, като ускорява зарастването на рани.

Маслото от нар действа ефективно върху всички типове коса, като хидратира и заздравява косата, защитава я от неблагоприятните фактори на околната среда. Стимулира циркулацията на скалпа, елиминира замърсяванията и пърхота, предотвратява увреждането на фоликулите и увеличава растежа на косата.

ИСТОРИЯ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАСЛОТО ОТ НАР

Според някои исторически източници, нарът е бил познат още преди 4000 г. пр.Н.Е. Тези плодове били отглеждани около Средиземно море и на Изток, обхващайки региони от Иран до западните Хималаи в Северна Индия.

Има много теории и легенди за религиозни, културни, духовни и медицински практики описващи плода и неговите свойства. Традиционно се е свързвал с изобилието, амбицията, красотата, вечния живот, плодородието, надеждата, човешката цивилизация, неотменимата връзка на брака, мистерията, светостта, възкресението.

Всяка част от плодовете на нара е имала определена цел: нежното цвете е било смачкано, за да се получи червено багрило, кората е била използвана за боядисване на кожата, „блестящите“, „рубинени“ семена са използвани не само за храна, но и за направата на лекарства, козметика и противопаразитни тоници.

В гръцката митология нарът представлява цикъла на смъртта и прераждането. В една стара история, която обяснява смяната на сезоните, се казва, че Хадес, богът на Подземния свят, е отвлякъл дъщерята на Зевс – Персефона, за да се ожени за нея. В подземния свят, където тя била оставена без храна и вода, нейният похитител я убедил, че семената на красивия плод от нар са бижута, предназначени да бъдат вкусени.

Без да знае, че тези, които консумират храна или вода в Подземния свят ще бъдат прокълнати да прекарат цяла вечност там, тя се подава на изкушението. Тъй като хапнала само 6 от семената, обаче, тя била осъдена на 6-месечен затвор в Подземния свят всяка година, вместо за цяла вечност. Именно тези месеци били най-студения период в годината – зимата, през която земята страдала. Всяка година хубавицата била освобождавана за 6 месеца, време, през което земята сякаш се прераждала и се радвала на хубаво време. Цветята цъфтели, природата се събуждала за нов живот, период, наричан сезоните на пролетта и лятото.

В Древен Египет от 1600 г. пр.н.е. наровете били символизирани като живота след смъртта, поради което били рисувани по стените на жилищата и върху гробниците. Изображения на плодовете са намерени в храмове, мозайки, по дрехи на свещеници и по монети.

Римските жени са изработвали шапки от растителни клонки от нар, за да обозначават семейното си положение, а армиите носели копия, които замествали шиповете на върховете им с нар, които се възприемали като знак за сила.

Освен с красотата си, този плод с ревитализиращи свойства предлага безброй ползи за здравето, което му е дало статута на легендарен и влиятелен плод, който е много ценен за човешката цивилизация.

ПОЛЗИТЕ НА МАСЛОТО ОТ НАР

Meloncello-blog-Bipark-Cosmetics-Pomegranate-oilОсновните химически съставки на това страхотно масло са: пуникова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, фитостероли и токоферол (витамин Е).

 
Известно е, че ПУНИЦИНОВАТА КИСЕЛИНА:
  • Спомага за повишаване на устойчивостта на тялото след преживяване на възпаление.
  • Успокоява мускулната болка.
  • Намалява подуването.
  • Увеличава производството на колаген и намалява неговото разграждане, като по този начин предотвратява признаците на стареене на кожата.
  • Подмладява и укрепва косата, оставяйки я да изглежда блестяща и да се чувства по-здрава.
ОЛЕИНОВИ КИСЕЛИНИ (OMEGA 9) са известни със свойствата си да:
  • Поддържат мекотата, еластичността и сиянието на кожата и косата.
  • Стимулират растежа на косата, като я правят по-здрава и еластична.
  • Намаляват появата на признаците на стареене, като преждевременни бръчки и фини линии.
  • Премахват пърхота и по този начин подпомагат растежа на косата
  • Повишават имунитета.
  • Проявяват антиоксидантни свойства.
  • Предотвратяват възпаление на ставите, скованост и болка.
ЛИНОЛЕЙНИ КИСЕЛИНИ (OMEGA 6) притежават следните свойства:
  • Овлажняват косата и насърчават нейния растеж.
  • Улесняват зарастването на рани.
  • Те са ефективен емулгатор при формулирането на сапуни и бързосъхнещи масла.
  • Проявяват противовъзпалителни свойства.
  • Успокояват акнето и намалете шансовете за бъдещи огнища.
  • Насърчават задържането на влага в кожата и косата.
  • Използват се в маслена смес, като по този начин са полезни за употреба върху кожа склонна към акне.
Известно е, че ПАЛМИТОВАТА КИСЕЛИНА:
  • Има омекотяващи свойства.
  • Омекотява косата, без да оставя мазни или лепкави остатъци.
  • Е една от най-често срещаните наситени мастни киселини.
СТЕАРОВА КИСЕЛИНА:
  • Притежава почистващи свойства, които прочистват мръсотията, потта и излишния себум от косата и кожата.
  • Е идеален емулгатор, който свързва водата и маслото.
  • Поддържа и предпазва косата от повреда, без да намалява блясъка ѝ.
  • Омекотява кожата.
ФИТОСТЕРОЛИТЕ са известни със следните свойства:
  • Увеличават производството на колаген.
  • Предпазват кожата от увреждане от слънцето.
  • Правят кожата по-стегната и красива.
  • Повишават имунитета.
  • Намаляват появата на белези и други нежелани дефекти.
Витамин Е е известен че:
  • Притежава антиоксидантни свойства, които забавят стареенето и засилват циркулацията.
  • Изчиства белези и дефекти по кожата.
  • Предотвратява загубата на влага от кожата и косата.
  • Облекчава кожата, която е била изгорена.
  • Дълбоко почиства порите и балансира производството на масло.

Маслото от нар е подходящо и за раздразнена и наранена от слънцето кожа. Способността му да възстановява суха или застаряваща кожа, го прави идеална съставка в домашните козметични смеси. Маслото стимулира клетките във външния слой на епидермиса и насърчава възстановителните процеси. По този начин се намалява и появата на белези. Всъщност маслото е подходящо за всички типове кожа, включително и за мазна, склонна към акне, тъй като овлажнява, без да оставя мазен слой или да запушва порите.

Meloncello-blog-Alteya-Organics-Pomegranate-oilВисокото съдържание на антиоксиданти в маслото от нар, помага да се предотвратят щети, причинени от свободните радикали. За тези, които страдат от кожни заболявания като акне, екзема и псориазис, то предлага хидратация, която облекчава дискомфорта. Като насочва хранителните вещества в кожните клетки, маслото от нар ускорява възстановяването на кожата, за да помогне за зарастването на рани и да възстанови здравето на кожата.

Маслото от нар действа ефективно върху всички типове коса, като я хидратира и защитава от неблагоприятните фактори на околната среда. Чрез стимулиране на циркулацията на скалпа и премахване на замърсяванията и натрупванията в тях, маслото от нар предотвратява увреждането на космените фоликули и увеличава растежа на по-здрава и красива коса. Неговите антибактериални свойства защитават скалпа срещу бактерии, които допринасят за състояния като псориазис и екзема на скалпа, и облекчава зачервяването, сърбежа и възпалението, свързани с тези състояния. Маслото от нар балансира нивото на pH на скалпа и противодейства на омазняването.

pomegranate-oil-Meloncello-blog

КАК СЕ ИЗВЛИЧА МАСЛОТО ОТ НАР

Маслото от нар се получава, чрез студено пресоване на зрелите му семена, като така се запазва качеството на маслото, както и неговите ензими, хранителни вещества и витамини. Цветът варира от бледожълт до златистожълт и има аромат, характерен за профила на миризма на мастна киселина Омега-5. Маслото от нар, което претърпява по-нататъшна преработка, е или безцветно, или жълто, а характерният му аромат е подобен на този на повечето масла. Крайният цвят на маслото от нар може също да варира в цвят от мек кехлибарен до тъмно червен.

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

Благодарение на многобройните му ползи, маслото на нар намира приложение в масажни масла, масла за лице, масажни гелове, душ гелове, лосиони, кремове, серуми за лице, сапуни, балсами за устни, шампоани и други продукти за грижа за косата.

Използвано локално, маслото от нар е идеална съставка за овлажняващи кремове против стареене, които не само хидратират кожата, но и улесняват заздравяването ѝ. Ето и една рецепта за серум против стареене, подходящ за нормална и комбинирана кожа.

Имате нужда от:

Смесете съставките в подходящ съд (добре е да бъде керамичен или стъклен). Преди лягане масажирайте внимателно лицето си с 4 капки от този серум и го оставете да действа върху кожата за една нощ. Тази смес ще подобри еластичността и тонуса на кожата, като същевременно ще балансира производството на себум и нивото на pH, оставяйки я да изглежда млада, здрава, гладка и сияйна.

За да предотвратите появата на белези и пигментация, да облекчите акне и кожни заболявания като псориазис, розацея и екзема, внимателно измийте засегнатите области. След това нанесете няколко капки масло от нар директно върху зоните. Кожата ще изглежда и ще се чувства по-малко възпалена, раздразнена и суха.

Ето и рецепта за масло за лице, което ще предпази и подобри вида на сухата или зряла кожа.

Имате нужда от:

Смесете продуктите в подходящ съд, след това изсипете сместа в стъклена бутилка с капкомер от 20 мл. Преди всяка употреба разклащайте добре шишенцето. Изсипете няколко капки върху дланта и с помощта на върховете на пръстите нанесете маслото върху лицето, като масажирате с нежни кръгови движения. Тази смес трябва да се използва в рамките на 6 месеца.

Препоръчваме всички смеси за домашни серуми за лице, да държите в хладилник, тъй като това ще удължи техния срок на годност. Също така винаги записвайте, кога сте направили сместта, за да можете по-лесно да проследите времето на трайност.

Маслото от нар може да се прилага директно върху скалпа, за да възстанови блясъка на сухата коса и да възстанови щетите, причинени от стресови фактори на околната среда. Косата ще бъде съживена, подхранена и защитена. Няколко капки могат да се добавят към обикновен, натурален шампоан или балсам. Маслото може да се използва и като серум, който да се нанесе върху краищата на добре измита коса, но подсушена с кърпа.

Може да смесите маслото от нар с кокосово масло в съотношение 1:4, да нагреете леко сместта и да нанесете върху скалпа. Оставете да престои 2 часа и измийте добре с шампоан без сулфати или друг натурален шампоан. Чрез стимулиране на циркулацията на скалпа, тази смес също ще насърчи растежа на здрава, нова коса, която ще е по-силна и по-дълга. Тази обработка с топло масло ще даде най-добри резултати, ако се използва върху косата веднъж седмично, докато се постигнат значителни резултати.

За терапевтичен масаж – 1 с.л. масло от нар може да се смеси с 15 капки от всяко етерично масло, облекчаващо различни кожни и ставни състояния (мирта, камфор, риган, смирна, лавандула). Тази смес може да се масажира в зоните на тялото, засегнати от болка или възпаление, за да се насърчи по-бързото заздравяване.

За успокояваща смес за баня с противовъзпалителни, антимикробни и ревитализиращи свойства, смесете 8 капки масло от нар в 3 шепи предпочитана минерална сол за баня и разтворете сместа в топла вода. Като алтернатива 8 капки масло от нар могат да се смесят с пълномаслено мляко, преди да се добавят към водата за баня. Кожата, засегната от слънчево увреждане, сърбеж и дразнене, бързо ще се успокои.

За масажна смес, която облекчава болки от възпаление, смесете 60 мл масло от нар, 4 капки етерично масло от бял равнец, 4 капки етерично масло от куркума и 4 капки етерично масло от немска лайка. Масажирайте с нежни, кръгови движения на болезнените места в ставите или мускулите, за да намалите болката и да отпуснете тялото.

Източници:
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-pomegranate-carrier-oils.html – превод Надежда Георгиева
Wikipedia
Снимки: Depositphotos, Alteya Organics, makasa.org, всички права запазени

Препоръчани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *