МАСЛО ОТ МЕНТА – БИЛКАТА НА СВЕЖЕСТТА

В света на ароматерапията съществуват няколко масла, които са първенци по популярност и многофункционалност. Заедно с лавандулата и етеричното масло от мента е едно от най-универсалните масла, заради множеството си приложения.
 
Essentail-Oil-PepperMint-Meloncello
 
Известно със своите антисептични и болкоуспокояващи качества, маслото намира широко приложение при облекчение на горните дихателните пътища, помага за по-добро храносмилане, успокоява и балансира емоциите. Ароматът на ментата е познат – освежаващ и остър, шитроко използван в козметичната, кулинарната и фармацевтичната индустрия.
 
Essentail-Oil-PepperMint-Makasa-ShopЕдна от основните съставки на етеричното масло е ментолът – аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления. Известно е, че ментонът – друга съставка на маслото и неговите ободряващи свойства, придават на маслото енергизиращите му ефекти.
 
Фамилията на ментата наброява много видове, но най-използваната в ароматерапията е лютивата мента Mentha Piperita. За получаване на етерично масло, се използва също лимонова мента, а също и сладка мента (Mentha spicata), която познаваме, като нашия незаменим български джоджен.
 
Време е за глътка ментов чай и да продължим с интересните факти за това толкова любимо етерично масло!
ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Приложението на тази съкровена билка и ползите от нея са описани още в китайската и японската народната медицина. Дори в гробниците на пирамидите на Древен Египет, са открити изсушени листа от мента.
 
Доказано е, че ментата се е използвала за кулинарни цели и в билколечението от 1500 г. пр. Н. Е. Споменава се и в гръцката митология в историята на нимфата Minthe (Минта), която е прелъстена от Хадес, но ревността на Персефона, неговата съпруга, я трансформира в растение. Нейното злостно отмъщение е хората непрекъснато да я стъпкват. Разгневен от постъпката на съпругата си, Хадес дарява Минта с величествен, силен и завладяващ аромат, така че всеки път, когато човек се размине с нея, да оставя трайна следа от дълготрайно сладко билково ухание.
 
Според древните медици ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Римляните пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата засилва мозъчните функции. До 17 век тя се е използвала като ароматна подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18 век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята.
СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА
Когато се дифузира, етеричното масло от мента помага за прочистване на горните дихателни пътища, облекчава напрежението в синусите. Просто капнете няколко капки в своя любим арома дифузер и се насладете на прекрасния освежаващ аромат.
 
 
Смята се, че етеричното масло намалява нервното напрежение, успокоява чувството на раздразнителност, повишава енергията, балансира хормоните и подобрява концентрацията. Ароматът на това обезболяващо масло, помага и за облекчаване на главоболието. И нещо много полезно – ментовото ухание спомага за потискане на апетита и насърчаване на чувството за ситост. Действа, като успокояващо и подпомагащо храносмилането средство, помага и за други остри стомашно-чревни спазми по време на заболяване. Разредено във фракционно кокосово масло и втрито в малки количества зад ухото, облекчава чувството за гадене.
 
Нанесено локално, етеричното масло от мента има охлаждащ ефект, успокоява зачервявания и различни възпаления, а със стягащото си свойство за кожата, свива и порите. Масажът на гърдите с масло от мента, разредено в базово масло, има охлаждащ и успокояващ кашлицата ефект, облекчава дишането. Добавено в съставките на шампоана, стимулира заздравяването на кожата на скалпа, като същевременно премахва и пърхота.
 
Поради своите антимикробни свойства, маслото от мента може да се използва и като съставка в препарат за хигиенизиране или ароматизиране на помещенията. Маслото не само дезинфекцира повърхностите, но и премахва вредните бактерии у дома. Действа ефективно, като естествен репелент срещу насекоми.
МЕТОД НА ЕКСТРАКЦИЯ
Essentail-Oil-peppermint-Biopark-Makasa.jpgЕтеричното масло от мента се намира в клетките от долната страна на листата и се дестилира, чрез парна екстракция на пресните или частично изсушени листа. Както при всички други етерични масла, ментата ще запази стабилността си и ще има удължен срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина, с добре затворена капачка на бутилката.
ВИДОВЕ МЕНТА И СЪСТАВ
В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда Mentha Piperita – люта/черна мента и сладка мента/джоджен – Mentha spicata. Можем да открием и голямо разнообразие от диворастяща мента, например от рода Mentha Arvensis, покрай големите реки, но за разлика от култивираната лютива мента Mentha piperita, повечето от тях съдържат по-малко ментол и нямат толкова силно изразен аромат.
 
В био магазин МаКаСа, можете да намерите много голямо разнообразие от марки и видове етерични масла от мента – Biopark Cosmetics предлагат мента от сорит Mentha Arvensis, българската марка Alteya Organics, предлагат мента от сорт Mentha Piperita в два различни грамажа 5 и 10 мл. От българските компании можете да намерите още и от Ecomaat, Zoya Goes Pretty. 

Топ ароматерапевтичните световни брандове, като немската Primavera, предлага мента и от двата най-разпрострени вида – Piperita и Spicata. В МаКаСа можете да намерите масла и на италианската марка Apiarium, американските висококачествени брандове Plant Therapy и dōTERRA. 
 
Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с твърде различен състав в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Качествените ментови масла съдържат 50–60% ментол. За качеството на маслото има голямо значение и наличието на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма.
 

Makasa Bio Shop Burgas

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

                                

ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 
 
Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.
Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 
 
Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 
 
Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 
 
Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 
 
Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
  • Алергия и сенна хрема. 
  • Астма.
  • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ
Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 
 
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 
 
Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

Източници:
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, 2019 г.
Етерични масла за по.добро чревно здраве – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения , 2019 г.
Ароматерапия и вибрационно лечение – Маргарет Ан Лембльо, издателство Аратрон, 2018 г.
Етерични масла за всеки ден – Полина Маркова, издателство Жануа, 2016 г
https://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=679
https://blog.planttherapy.com/blog/2019/11/18/everything-you-can-do-with-peppermint-essential-oil/
Снимки:  Ivanna Kykla from Pexels, Karolina Grabowska from Pexels, makasa.org, Depositphotos
 

Препоръчани статии

1 Comment

  1. […] на ума. Масла с охлаждащи качества, като евкалипт и мента, основно се използват при симптоми на настинка, тъй […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *