ЛАВАНДУЛА – ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА

Едно от най-обичаните и популярни етерични масла в ароматерапията, което има хиляди приложения, това е етеричното масло от лавандула. Но въпреки своята известност и широко приложение, вярваме, че има още какво да разкажем за това неповторимо по ухание растение.
 
Lavender essential oil Primavera bottle with herbsth
 
Лавандулата е издържала изпитанията на времето, вдъхновявайки интереса към себе си през толкова различни епохи и поколения, което свидетелства за многопрофилното и полезно действие.
 
Широкото ѝ приложение е обусловено от извличането на етерично масло от цветовете на лавандулата (0,8 – 1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, козметиката, фармацевтичната индустрия, ароматерапията и др.
КРАТКА ИСТОРИЯ
Lavandula angustifolia (най-разпространеният вид) позната в ароматерапията, като Лавандула (Lavender) е многогодишно вечнозелено растение, от което се произвежда най-използваното в света етерично масло повече от 2500 години. Името нa pacтeниeтo пpoизлизa oт лaтинcĸaтa дyмa „Lаvеrа“, ĸoятo в буквален превод oзнaчaвa „зa миене“.
 
Лавандулата е известна, като ароматно и лечебно растение още от древността. С успокояващия си и балансиращ емоциите аромат, често се е използвала за релаксиращи ефекти върху тялото. Според древните текстове, приложенията ѝ варират от лечебни до религиозни – от прочистване на порязвания, повърхностни кожни наранявания, синини и раздразнения, както и за ароматизиране на въздуха в духовните практики.
 
Най-старите записи показват, че лавандулата е използвана в процеса на мумификация в древен Египет. През 1922 г. при отварянето на гробницата на Тутанкамон, археолозите откриват съдове с мехлеми, които все още миришат на лавандула след цели 3000 години.
 
Pимлянитe ca използвали лaвaндyлaта в cвoитe бани и ca въвели този обичай и в Англия. Прилагана широко и в народната медицина.
БЪЛГАРИЯ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЛАВАНДУЛА
България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на 20 век. С площи от 70 000 декара, България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава, като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. Българското лавандулово масло с БДС ISO стандарт 3515 е високо оценено и търсено в световен мащаб. Характеризира се с дълготраен и фин аромат.*
 
Огромната част от продукцията на българско лавандулово масло отива за износ – около 85–90 %. Основни страни за които България изнася лавандула и лавандулово масло са Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Дубай, Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия.
 
Най-големите производители на лавандула се намират разбира се в Розовата долина. Основните лавандулови стопанства са в областите Стара Загора с два подрайона – Чирпански и Казанлъшки, на изток и запад от гр. Казанлък и Пловдив – Карловски и Зелениковски. Отглежда се основно в Подбалканските полета, Североизточна и Източна България. Чирпанската лавандула е с много високо качество, както и Карловската, също в Зелениково и на изток и запад от Казанлък.
СОРТОВЕ И ДОБИВ НА ЛАВАНДУЛА
Съществуват над 30 вида лавандула и стотици генотипове, които се отличават с формата на растеж и химичния състав на техните етерични масла, от които най-широко разпространен е Lavandula angustifolia, който често наричаме само лавандула. Lavandula angustifolia (английска лавандула), е била известна още като Lavandula officinalis (лечебна лавандула), или Lavandula vera (истинска или холандска лавандула, макар някои да твърдят, че последната е отделен и обособен вид на Lavandula spica).
 
От самата Lavandula spica (спайк или староанглийска лавандула) се добива едноименното масло (лавандула спика), към която се отнася и вида Lavandula latifolia (широколистна лавандула). Лавандиновото масло (изписва се, като Lavandin) пък се добива чрез дестилация на един хибрид, кръстоска между същинска лавандула/теснолистна (Lavandula angustifolia) и лавандула спика/широколистна (Lavandula latifolia).
 
Химичният състав на етеричното масло от лавандула се състои от над 100 съставки, включително linalool, linalyl acetate, camphor, limonene, cineole, tannins, coumarins, flavonoids, triterpenes и perillyl alcohol (линалол, линалилацетат, камфор, лимонен, цинеол, танини, кумарини, флавоноиди, тритерпени и перилил алкохол).
 
 
В България се отглеждат седем различни сорта лавандула – Хебър, Севтополис, Хемус, Юбилейна, Дружба, Карлово и Рая, които се различават по количеството на добив. При всички сортове растенията достигат 60–80 см в диаметър и между 60–90 см височина. Листата са многогодишни и не окапват през зимата. Лавандулата започва да цъфти обикновено през втората половина на месец юни и цъфтежа продължава от 22 до 40 дни в зависимост от сорта.
 
Етеричното масло от лавандула се извлича, чрез процеса на парна дестилация. Най-висококачественото се получава само от свежите лавандулови цветя и никоя друга част от растението. Дестилационната част от производствения процес определя стойността на маслото, поради факта, че налягането или температурите, приложени върху цветята, могат потенциално да променят структурата на ароматните молекули и по този начин да променят химичните съставки на маслото.
 
Маслото е жълто-зелено на цвят и има силен флорален, свеж, леко сладък, тревист и понякога нежно плодов аромат.
 
В био магазин МаКаСа предлагаме висококачествени български етерични масла от лавандула на Alteya Organics, Ecomaat, Zoya Goes Pretty. Също така можете да намерите и масла от световноизвестни марки, като Apiarium, Primavera, Plant Therapy, Tisserand и Biopark Cosmetics, които също са водещи, като качество на чуждестранните пазари.
ЛАВАНДУЛОВА ВОДА

lavender-Organic-water-Makasa-Alteya-Organics.jpgОсвен етерично масло от растението се извлича и лавандулова вода, отново чрез парна дестилация. Лавандуловата вода е направена от свеж лавандулов цвят и намира широко приложение за омекотяване и овлажняване особено добре повлиява на проблемна кожа.

Възстановява и енергизира, често се използва и за почистване и хидратиране. Прилага се при кожни раздразнения и ухапване от насекоми. Облекчава сърбежа и намалява зачервяването. Може да се използва за ароматизиране и освежаване на тялото и косата. Ароматът на лавандула отблъсква молци, мухи и други насекоми от домовете.

ПРИЛОЖЕНИЯ И СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА
Лавандуловото масло има антибактериално действие и присъствието му е задължително във вашата ароматерапевтична колекция. Неговите релаксиращи и подобряващи емоционалното състояние свойства помагат в борбата със стреса, подобряват съня.
 
Ако се използва в по-голямо от нужното количество обаче, лавандуловото масло всъщност може да действа като стимулант, затова е важно да се спазват препоръките за използване.
 
Въпреки подчертано флоралния му аромат, лавандуловото масло се харесва и на мъжкото съсловие, особено в комбинация с всички масла от групата на цитрусите, иглолистните дървета, както и с мента.
 
Етеричното масло от лавандула е чудесно масло, което може да се използва безопасно, когато се разрежда в препоръчваните дози, при леки порязвания и ожулвания при деца, тъй като има антибактериално, успокояващо действие.
 
Основните лечебни качества на лавандулата, можем да обобщим тук:
 • Лавандулата притежава мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са точно свръх лечителите, от които нашия организъм се нуждае. Свободните радикали, създавани от токсините, замърсителите, химикалите и дори стреса, са виновни за ръста на хроничните заболявания и потискането на имунитета.
 • Защита на неврологичното здраве – етеричното масло от лавандула се използва за облекчение на стреса и тревожността. Предпазващите нервите свойства на лавандулата са потвърждавани многократно, като най-забележим е пълния литературен обзор в International Journal of Psychiatry in Clinical Practice през 2013 година.
 • Противомикробен агент – близо 100 публикувани изследвания документират ролята на лавандулата, като противомикробно средство при инфекции. Учени от университета в Уитуотърсранд, Южна Африка, са изследвали 45 бленда за противомикробна защита и са открили, че синергичните блендове дават най-добри резултати. Най-мощни се оказали смесите между лавандула и листа от канела, както и лавандула с портокал.
 • Успокоява кожата – Особено когато се смеси с успокояващо базово масло, като гроздови семки или гел от алое (в съотношение 12 капки на 30 милилитра базово масло). Етеричното масло от лавандула е много ефективно за облекчение на слънчеви изгаряния, леки порязвания, драскотини и ожулвания.
 • Помага при болки от общ характер, ревматизъм, мускулни разтежения, главоболие, болки в ушите, мигрена. Стимулира регенерацията на кожните клетки, използва се при изгаряния, рани, белези, акне, ухапвания от насекоми.
 • Облекчава коликите предизвикани от газове и нарушеното храносмилане. Лавандулата действа добре и против гъбичките по краката. Полезен репелент е срещу насекоми, облекчава неприятното усещане след ухапване.
 • Има тонизиращо и успокоително действие върху сърцето, помага за понижаване на високото кръвно налягане.
 • Прилага се при претоварване на лимфната система, целулит, задържане на течности и менструални болки.
РЕЦЕПТИ, КОИТО ДА ИЗПРОБВАТЕ
Ако страдате от безсъние или заспивате трудно вечер, можете да изпробвате рецептата за спрей за възглавница. Ето и как да го приготвите: в шише със спрей помпа, сипете всички съставки и разклатете добре. Всяка вечер преди лягане, пръскайте леко възглавницата от около 8–10 см. Разклащайте добре пред употреба.
 
Бленд 1
Бленд 2
 
При мигрена действа добре дифузирането на комбинация от:
 
НЯКОЛКО ПРОДУКТА С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА, КОИТО СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Екологичен течен перилен препарат без алергени, без изкуствени избелители, с аромат от органично етерично масло от лавандула! Идеален за пране на дрехи от всякакви тъкани. Той съдържа повърхностно активни вещества от растителни и биологични суровини от възобновяеми източници, които ефективно почистват, щадейки околната среда.
 
Натурален продукт за по-меко и по-ароматно пране! Естествен омекотител с екстракт от лавандулово масло – дълготрайно ухание, който да придаде на дрехите ви свежестта на пролетта. Благодарение на своята екологична формула с повърхностно активни вещества от растителни суровини и възобновяеми източници, ефективна грижа за тъканите, кожата и околната среда.
 
Подходящ за бели и цветни дрехи. Както всички препарати на италианската марка Greenatural, е с ефективни, концентрирани, дермо-съвместими и биоразградими съставки.
 
Нежен интимен гел с невен, лавандула и боровинки, който оставя кожата омекотена, защитена и хидратирана. Продуктът съдържа противовъзпалителни и успокояващи кожата активни съставки. Липсата на изкуствени багрила и синтетични парфюми, не вредят допълнително на алкално-киселинния баланс. Подходящ за ежедневно ползване.
 

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

                                

ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 
 
Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.
Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 
 
Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 
 
Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 
 
Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 
 
Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
 • Алергия и сенна хрема. 
 • Астма.
 • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ
Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 
 
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 
 
Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 

Източници:
Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък, Уикипедия,
600 Ароматерапевтични рецепти – Бет Джоунс, издателство Вдъхновения
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения – книгите могат да се закупят от магазин МаКаСа.
www.aromaweb.com
www.blog.planttherapy.com
* Данни за производството на лаандула в България – Гергана Андреева, изпълнителен директор на БНАЕМПК (член на БСК), пред Economy.bg, https://www.bia-bg.com/news/view/27519/
Снимков материал Depositphotos, makasa.org, Primavera

Препоръчани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.