ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА

Познанията ни за безопасно използване на етеричните масла, могат да подобрят общото ни благосъстояние и да повлияят положително върху начина ни на живот. Не трябва да забравяме, че етеричните масла са мощни вещества и могат да ни навредят, ако не сме достатъчно информирани и не им обърнем нужното внимание.

Етеричното масло е от 50 до 100 пъти по-концентрирано, отколкото в растението, именно затова трябва да следваме определените указания за използването му.

Има много неща, които трябва да знаем, относно безопасното използване на етеричните масла и в тази статия ще се опитаме да ви представим най-важните от тях.

ЛОКАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ И РАЗРЕЖДАНЕ

Основно правило – не прилагайте неразредени етерични масла върху кожата си! Запомнете това и не си правете експерименти без да се консултирате със специалист. Най-честата нежелана реакция, изпитвана от стотици хора всяка година, е кожното раздразнение, а причината за това е използването на неразредено етерично масло. До това се стига, тъй като повечето от нас не са получили достатъчно информация, относно използването на маслата или са се информирали погрешно.

Tаблиците по-долу, ще ви дадат общи насоки за това как да разреждате някои от най-често използваните етерични масла (лавандула, чаено дърво, лимон, мента). Как да използвате маслата за деца, сме описали в специален раздел също по-долу.

Еssential Oils Dilution table

Някои етерични масла, като лимонена трева, карамфил или кора от канела, могат да причинят нежелани кожни реакции по-често, отколкото други. Въпреки това, хората често имат оплаквания и към етерични масла, които са относително безопасни, тъй като ги използват неразредени. Затова, моля бъдете много внимателни!

Ако имате алергична реакция към етерично масло, имунната система също е засегната, затова може да се наложи да избягвате това масло за неопределено време. Раздразнението на кожата е нещо различно, обикновено се случва при неправилна употреба на маслото.

БЕЗОПАСНОСТТА И РАЗРЕЖДАНЕТО СА НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ

Ще ви представим няколко специфични масла, които задължително трябва да бъдат разреждани по определен начин, за да се избегне рискът от алергия към кожата:

 • Маслото от карамфил трябва да се използва при не повече от 0,5%
 • Маслото от босилек може да се използва до 1%
 • Лимоновото масло трябва да се използва при не повече от 2%
 • Маслото от грейпфрут може да се използва до 4%.
ВДИШВАНЕ И ДИФУЗИЯ

Не е препоръчително директно и интензивно да се вдишват етерични масла за повече от 15–20 минути (ако правите топла инхалация с пара например). Това обаче не се отнася за вдишването на масла, които се изпаряват във въздуха, чрез дифузер. Препоръчително е да дифузирате любимите си етерични масла периодично, а не през целия ден. В идеалния случай за около 30 до 60 минути, след това направете почивка за същия интервал от време.

Това е не само по-безопасно, но е и по-ефективно, тъй като телата и нервната ни система привикват към етерични масла. Винаги, когато използвате или разпръсквате етерични масла, препоръчително е първо да проветрите помещението, за да може въздухът да е чист и свеж.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ВЪВ ВАНАТА?

Запомнете – не поставяйте капки етерично масло директно във ваната, след което веднага да се потопите в нея. Етеричните масла не се разреждат във вода, те се носят на малки капчици по повърхността и може да седнете точно върху тези капчици неразредено масло.

Винаги, когато етеричните масла се „смесват“ с вода без диспергиращ (разреждащ) агент, съществува риск от раздразнение, тъй като неразредените капчици етерично масло се прикрепят към кожата, често в чувствителните зони. Тъй като маслата се загряват от водата и не могат да се изпарят, много често може да усетите силно парене. Следователно етеричните масла винаги трябва да бъдат напълно разредени, като се използва подходяща основа, преди да бъдат добавени във вана.

УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА УШИТЕ

Неразредените етерични масла не трябва да се капват в ушите. Винаги разреждайте маслото, поставете го върху памучен тампон и чак тогава в ухото. Консултирайте се със специалист.

УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ОЧИТЕ

Не капвайте неразредени етерични масла директно в очите, тъй като това ще причини химическо изгаряне и може да доведе до временна слепота. Консултирайте се с лекар, ако искате да лекувате очите си. И запомнете, етерични масла, винаги трябва да са разредени и да се накапват около очите.

ЗАПАЛИМИ ЛИ СА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Етеричните масла са запалими и не трябва да се използват в непосредствена близост до открит пламък или друго място, което крие опасност от пожар. Етеричните масла не са взривоопасни и са безопасни, когато се използват в дифузер, но има известна степен на риск. Горелките, които са запалени с пламък на свещ, не се препоръчват, но ароматните свещи са безопасни.

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА И ДЕЦАТА

Не препоръчваме прилагането на етерични масла на деца и бебета до 3 годишна възраст под всякаква форма! Напомняме отново, че етеричните масла са силно концентрирани растителни екстракти и трябва да се използват разумно и внимателно. Дръжте етеричните масла на място, където малките деца не могат да достигнат, и никога не им позволявайте да си играят с шишенцата. Има риск детето да отвори бутилката и да изпие съдържанието, което е много опасно. В този случай, се налага незабавна медицинска помощ.

Въпреки че крайният резултат рядко е фатален, всяка година се наблюдават много подобни случаи, които все пак крият опасности. За да се предотвратят подобни инциденти, всички етерични масла трябва да са много добре затворени и както вече споменахме, да се съхраняват на места, които децата не могат да достигнат.

Разреждане-за-деца-употребаВ таблицата ще откриете как да разреждате етеричните масла, според възрастта на детето. В зависимост от това колко процента искате да бъде разтвора, добавете съответните капки етерично масло в избраното количество базово масло. За по-малката възрастова група (от 3 до 6 години) това се отнася за всяко локално приложение. За децата над 6-годишна възраст процентите са за приложения за цялото тяло. По-концентрирани разреждания могат да се използват за локални приложения (малки участъци от кожата).

ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Доверяваме се на Международната федерация на ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата.

Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират и с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек.

И отново – не поглъщайте етерични масла, освен ако това не е препоръчано от специалист, който е квалифициран/лицензиран да предписва етерични масла по този начин! В България все още нямаме контролиращ/сертифициращ орган на такъв вид специалисти, така че отново приканваме към разум и не препоръчваме поглъщането, самолечението и употребата на етерични масла перорално!

Бъдете наясно, че приемането на етерични масла през устата крие много рискове и може да доведе до усложнения. Не приемайте етерични масла дори и да са разредени, ако не сте се посъветвали с лекар, тъй като съществува риск от дразнене в устата/стомаха. Реакцията е подобна на тази с кожата, с изключение на това, че тъканите на лигавицата са по-чувствителни от кожата, но червата ни изпраща сигнали за болка само когато ерозията вече е напреднала.

И все пак не забравяйте, че дори и след консултация със специалист, може да приемете безопасно само по една капка от някои етерични масла в рамките на ден. Не се препоръчва по-дълга употреба.

ДА ОБОБЩИМ НАКРАТКО
 • Помнете, че малкото количество е достатъчно.
 • Уверете се, че ползвате само чисти етерични масла и следвайте всички предупреждения и инструкции върху етикета.
 • За локално нанасяне на етеричните масла върху кожата, винаги разреждайте етеричните масла в базово масло, като кокосово масло, масло от жожоба или бадемово масло.
 • Етеричните масла не трябва да се прилагат в очите, във вътрешноста на ушния канал или върху отворени рани. В случай на случайно попадане на етерично масло в окото, отмийте с базово масло.
 • Не приемайте етерични масла вътрешно, освен ако на етикета не е посочено, че може да се изполва като хранителна добавка, като са включени инструкции за употреба и предупреждения за безопасност.
 • Никога не приемайте повече от няколко капки етерично масло в желатинова капсула или повече от 1-2 капки във вода наведнъж.
 • Прекратете употребата на дадено етерично масло, ако получите тежко кожно, стомашно, езофагеално или респираторно раздразнение или дискомфорт.
 • Когато използвате етерични масла при деца, РАЗРЕЖДАЙТЕ СИЛНО! Нанесете малко количество от маслото, за да проверите за кожна или друга чувствителност. Не прилагайте масла върху дланите и пръстите на децата, тъй като може да попадне в очите или устата им!
 • Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла, ако сте бременна или под лекарско наблюдение, ако приемате каквито и да е било лекарства, хранителни добавки или билкови препарати или ако имате други въпроси, свързани с безопасността при употреба на етерични масла.
 • Важно е да запомните, че етеричните масла са силно концентрирани растителни екстракти и трябва да се използват разумно и внимателно. Консултацията с човек с опит в приложението на етеричните масла, ще направи първата ви среща с тях по-приятна и възнаграждаваща.
 • Когато се научите как да използвате етеричните масла, посредством личния си опит, споделяйте знанията си с другите по безопасен и разумен начин и ги насърчавайте да направят същото!
ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Въпреки, че сме отделили цяла статия за правилното и безопасно съхранение, тук съвсем накратко ще обобщим основните неща, които да следвате.

Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на цялостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ

Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.

Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му.

Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома:

 • Алергия и сенна хрема.
 • Астма.
 • Кожни състояния, като екзема или псориазис.

Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ

Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата.

Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне.

Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар.

Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон.

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Моля, консултирайте се с Вашия личен лекар, ако получите каквато и да е било нежелана реакция от употребата на етерични масла!

Указанията за безопасност, които публикуваме тук, са препоръчани от Робърт Тисеран. Робърт Тисеран е лектор, преподавател и консултант по ароматерапия, който преподава главно за ползите от етеричните масла и тяхното безопасно и ефективно приложение. През 1977 г. пише първата книга по ароматерапия, която излиза на английски език. В допълнение към онлайн преподаването, през последните години той вдъхновява много хора със своите лекции в Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка.

Робърт Тисеран е удостоен с награда за цялостно постижение от AIA (Alliance of International Aromatherapists) в Денвър през 2007 г., а през 2014 г. той е съавтор на второто издание на Essential Oil Safety (Безопасно използване на етерични масла), което спомага за определянето на стандартите за безопасност в индустрията. Робърт е директор на популярния в цял свят „Институт Тисеран“ за ароматерапия.


Източници

 • Указания за безопасност от Институт Тисеран https://tisserandinstitute.org/safety/irritation-allergic-reactions/ – Превод Надежда Георгиева
 • Wikipedia
 • Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) на САЩ
 • www.aromaweb.com
 • blog.planttherapy.com
 • „Етерични масла за по-добро чревно здраве“, автор Ерик Зелински, Издателство „Вдъхновения“, 2019 г., книгата може да бъде закупена и в онлайн магазин МаКаСа.
 

Препоръчани статии

7 Comments

 1. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 2. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 3. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 4. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 5. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 6. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

 7. […] ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *